Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Advanced extraction materials for sample preparation in chromatographic analysis
Zatrochová, Slavomíra ; Šatínský, Dalibor (vedoucí práce) ; Solich, Petr (oponent) ; Ševčík, Juraj (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Školicí pracoviště Katedra analytické chemie Doktorský studijní program Farmaceutická analýza Kandidátka / kandidát Mgr.Slavomíra Zatrochová Školitelka / školitel prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Konzultantka / konzultant PharmDr. Ivona Lhotská, Ph.D. Název disertační práce Pokročilé extrakčné materiály pre úpravu vzoriek v chromatografickej analýze V predloženej dizertačnej práci je prezentovaný komentovaný súbor publikácií so zameraním na pokročilé extrakčné materiály v analytickej chémii a ich perspektívne použitie ako sorbentov v úprave vzoriek pred HPLC analýzou. Práca vznikla na základe spolupráce s Technickou Univerzitou v Liberci a Univerzitou de Valencia v Španielsku. V prvej časti bol vyvinutý nový sorbent na báze hybridného monolitu s kovovo-organickou konštrukciou (MOF) pre konvenčné magnetické miešadlá potiahnuté teflónom a výsledný hybridný monolit bol hodnotený ako sorbent pre sorpčnú extrakciu na magnetickom miešadle (SBSE) pre stanovenie estrogénov vo vzorkách vody a moču. V druhej časti bola práca zameraná na nanovlákenné a mikrovlákenné polyméry a produkciu vlákien striedavým prúdom (AC) elektrospinningom. Testovaná bola extrakčná účinnosť, selektivita a stabilita rôznych polymérnych nanovlákien. Extrakčný proces...
Advanced extraction materials for sample preparation in chromatographic analysis
Zatrochová, Slavomíra ; Šatínský, Dalibor (vedoucí práce) ; Solich, Petr (oponent) ; Ševčík, Juraj (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Školicí pracoviště Katedra analytické chemie Doktorský studijní program Farmaceutická analýza Kandidátka / kandidát Mgr.Slavomíra Zatrochová Školitelka / školitel prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Konzultantka / konzultant PharmDr. Ivona Lhotská, Ph.D. Název disertační práce Pokročilé extrakčné materiály pre úpravu vzoriek v chromatografickej analýze V predloženej dizertačnej práci je prezentovaný komentovaný súbor publikácií so zameraním na pokročilé extrakčné materiály v analytickej chémii a ich perspektívne použitie ako sorbentov v úprave vzoriek pred HPLC analýzou. Práca vznikla na základe spolupráce s Technickou Univerzitou v Liberci a Univerzitou de Valencia v Španielsku. V prvej časti bol vyvinutý nový sorbent na báze hybridného monolitu s kovovo-organickou konštrukciou (MOF) pre konvenčné magnetické miešadlá potiahnuté teflónom a výsledný hybridný monolit bol hodnotený ako sorbent pre sorpčnú extrakciu na magnetickom miešadle (SBSE) pre stanovenie estrogénov vo vzorkách vody a moču. V druhej časti bola práca zameraná na nanovlákenné a mikrovlákenné polyméry a produkciu vlákien striedavým prúdom (AC) elektrospinningom. Testovaná bola extrakčná účinnosť, selektivita a stabilita rôznych polymérnych nanovlákien. Extrakčný proces...
Analysis of selected nutraceuticals by liquid chromatography
Ibrahim, Laureen Reda Youssef ; Jenčo, Jaroslav (vedoucí práce) ; Opletal, Lubomír (oponent)
39 ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department: Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Laureen Reda Youssef Ibrahim Supervisor: RNDr. Jaroslav Jenčo, Ph.D. Title of dissertation thesis: Analysis of selected nutraceuticals by liquid chromatography The extract obtained pellets of Humulus Lupulus L. var Columbus was subjected to a phytochemical study and isolation of its bitter acid constituents. The summary extract was separated into individual fractions by liquid-liquid extraction. After performing HPTLC, GC-MS, and LC-MS analysis, the fraction HL-Hex B was selected and purified further by preparative chromatography. A monocomponent pale yellow solid substance of lupulone was obtained after the final preparative separation. Based on instrumental analysis by reversed phase HPLC with core-shell particles, the analyte was compared to the extract of dietary supplement HopsVital where the presence of bitter acids in the supplement was shown. Key words: nutraceuticals, high performance liquid chromatography, sample preparation, modern stationary phases
Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou
Chmelík, Zdeněk ; Vrablík, Michal (vedoucí práce) ; Piťha, Jan (oponent) ; Vohnout, Branislav (oponent)
Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Abstrakt dizertační práce Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou PharmDr. Zdeněk Chmelík Praha 2022 Abstrakt (CZ) Úvod: Dieta vhodná u poruch metabolismu lipidů by neměla zvyšovat celkový a LDL cholesterol a ideálně by měla napomáhat k jeho snižování. Analýza literárních zdrojů naznačuje, že amarant může tyto vlastnosti splňovat. Cíle práce: Provedení literárního šetření dané problematiky a experimentální ověření literaturou avizovaného hypolipidemického působení amarantu v laboratorních podmínkách. Metodika: 50 (Pokus 1) respektive 40 (Pokus 2) myší bylo rozděleno do pěti (Pokus 1) respektive čtyř (Pokus 2) skupin krmených kontrolní směsí (C), vysokoenergetickou dietou (HED), vysokoenergetickou dietou s amarantem (HED+A) a v Pokusu 1 dále vysokoenergetickou dietou s amarantovou moukou a simvastatinem (HED+A+S) či pouze se simvastatinem (HED+S) a v Pokusu 2 vysokoenergetickou dietou se skvalenem (HED+S). Myším byly měřeny hmotnostní přírůstky a stanoven celkový (TC), LDL a HDL cholesterol. Výsledky: Zkrmovaní HED diety vedlo ke statisticky významnému zvýšení TC cholesterolu o 81 % (Pokus 1) respektive o 125 % (Pokus 2), LDL cholesterolu o 612 % (Pokus 1) respektive 304 % (Pokus 2) a poklesu HDL cholesterolu o...
Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny
Lorencová, Štěpánka ; Hošťálková, Anna (vedoucí práce) ; Opletal, Lubomír (oponent)
Lorencová Š.: Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny. Diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové 2020, 82 s. Tato rešeršní práce byla vypracována na základě analýzy odborné převážně zahraniční ale i domácí literatury. V rešerši je popsána patofyziologie dny a možnosti zmírnění tohoto onemocnění pomocí potravních doplňků. V práci jsou uvedeny symptomy a klinický obraz onemocnění, jeho příčiny a rizikové faktory, patologické procesy vedoucí k jeho rozvoji a stručný přehled současné farmakoterapie. Dále je v práci uveden přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů, které mohou být využity v prevenci a podpoře léčby dny. Patří mezi ně především vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny, polyfenoly a peptidy. Jsou zde také uvedeny rostliny využívané v tradiční léčbě dny. A dále je zde uveden stručný přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů obsažených v potravních doplňcích, které jsou k dispozici na trhu v České republice. V práci je také popsán vliv purinů, fruktosy, alkoholických nápojů a rajčat na riziko vzniku dny. V závěru jsou zhodnoceny přírodní látky včetně rostlinných extraktů podle jejich možnosti pozitivně ovlivňovat vznik a průběh dny. Vypracovaná...
Informovanost studentů vybraných škol v oblasti vybraných druhů nutraceutik
Homolková, Zuzana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tématem této práce jsou doplňky stravy, jejich legislativa a další teorie s nimi spjatá, práce se blíže zaměřuje na rostlinná nutraceutika, z oblasti doplňků stravy určených k podpoře imunity na třapatku, rakytník a houbu hlívu, z doplňků stravy k podpoře psychiky na kozlík, jinan a třezalku, z doplňků stravy určených k podpoře formování postavy na kotvičník, garcínii a psyllium. Následně se téma zaměřuje na marketing nutraceutik, jeho moderní cesty a možnosti rozšiřování informovanosti studentů v této oblasti pomocí principů mediální výchovy. V praktické části je 112 studentům ve věku 15-19 let prezentována přednáška představující téma a vyzývající k zvýšení zájmu studentů o tuto problematiku. Zpětná vazba přednášky je zajištěna dotazníkem, jehož otázky odpovídají na předpoklady stanovené autorkou. KLÍČOVÁ SLOVA nutraceutika, mediální výchova, marketing, Echinacea, Garcinia, Pleurotus, Hippophae, Gingko, Plantago, Hypericum, Valeriana, Tribulus
Informovanost studentů vybraných školo v oblasti vybraných druhů nutraceutik
Homolková, Zuzana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tématem této práce jsou doplňky stravy, jejich legislativa a další teorie s nimi spjatá, práce se blíže zaměřuje na rostlinná nutraceutika, z oblasti doplňků stravy určených k podpoře imunity na třapatku, rakytník a houbu hlívu, z doplňků stravy k podpoře psychiky na kozlík, jinan a třezalku, z doplňků stravy určených k podpoře formování postavy na kotvičník, garcínii a psyllium. Následně se téma zaměřuje na marketing nutraceutik, jeho moderní cesty a možnosti rozšiřování informovanosti studentů v této oblasti pomocí principů mediální výchovy. V praktické části je 112 studentům ve věku 15-19 let prezentována přednáška představující téma a vyzývající k zvýšení zájmu studentů o tuto problematiku. Zpětná vazba přednášky je zajištěna dotazníkem, jehož otázky odpovídají na předpoklady stanovené autorkou. KLÍČOVÁ SLOVA nutraceutika, mediální výchova, marketing, Echinacea, Garcinia, Pleurotus, Hippophae, Gingko, Plantago, Hypericum, Valeriana, Tribulus
Bezová šťáva, vlastnosti a možnosti jejího využití
Forejtarová, Darina ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Předmětem této bakalářské práce je bezová šťáva, její charakterizace a možnosti jejího využití. V úvodu teoretické části je popsán bez černý, jeho odrůdy a chemické složení. Jsou zde zmíněny možnosti zpracování bezu černého, včetně výroby ovocných šťáv. V druhé části teorie jsou nastíněny možnosti využití bezu černého v lékařství a jsou zde popsány mikroorganismy, jejichž kontaminací by mohlo dojít k znehodnocení bezové šťávy, která může být použita do produktů zdravé výživy. Dále je zde popsána metoda, pomocí níž byly stanoveny minerální prvky v bezové šťávě. Experimentální část se zabývá stanovením mikrobiální čistoty bezové šťávy a stanovením množství minerálních prvků v bezové šťávě.
Nutraceutika a jejich zdravotní význam. Metaanalytická studie.
MARKOVÁ CHOCHOLOVÁ, Jana
Tato bakalářská práce pojednává o nutraceutických produktech a o jejich pozitivním významu na lidský organismus. Klade velký důraz na prastaré fermentační technologie, pomocí kterých vznikají pro dnešní dobu nezbytné potravní produkty. Právě tyto fermentované produkty, tedy nutraceutika, obsahují živé mikrobiální kultury probiotika, a dále prebiotika a synbiotika. Uspokojí nároky současného konzumenta v dnešním 21. století a zároveň mají pozitivní a léčivé účinky na lidský organismus. Příznivě působí na mikroflóru trávicího traktu a na gastrointestinální systém, a na imunitu a obecně obranyschopnost člověka. Bakalářská práce uvádí přehled projektů, které byly zahájeny a provedeny v letech 2006 až 2011, a které tyto poznatky o nutraceutických produktech potvrzují.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.